Stereotipuri nationale pe care statistica le invalideaza

Marea Britanie. Britanicii au o dantura ingrozitoare. In cultura populara, un zambet britanic e mai ceva ca un film horror. Nu vei fi in stare sa-i rezisti si vei tipa, vei vomita, nu ai cum sa-l privesti fara sa innebunesti. Nu prea e asa. Polonia se afla in spatele acestor glume teribile despre dantura britanicilor. De ce? Pentru ca micutii polonezi au o dantura plina de carii, dinti lipsa, dinti falsi de proasta calitate, cei mai urati din lumea intreaga. Si unde se incadreaza britanii intr-un top al danturilor de groaza? Nicaieri. Britanicii au cea mai buna dantura si cea mai aratoasa din lume, fiind peste americani sau chinezi. Pe un loc secund s-ar putea clasa germanii, cu o igiena dentara foarte buna si dantura buna, in timp ce Coreea de Sud, Japonia sau Spania se afla pe ultimele locuri. Asa ca britanicii au motive destule sa zambeasca cu toata gura si sa fie mandri de sanatatea lor dentara.

Africa. Locul de unde porneste Ebola. De cand a inceput nebunia cu Ebola si Africa a fost in prim-plan, nimeni nu a mai mers spre aceasta tara si s-a comportat ca si cum ar fi ciuma in acea zona. Turistii si-au anulat vacantele, copiii nu au mai fost lasati sa stea in preajma celor care puteau sa le dea acest virus distrugator. Realitatea? Africa e mai mult decat o regiune. Este un titan al geografiei globale. Poti pune toata SUA continentala, toata China, toata India, si toata Europa combinata, si tot vei mai gasi loc in Africa pentru tari ca Japonia, de exemplu. A spune ca Africa are Ebola e ca si cum ai spune ca Europa e in razboi civil datorita nenorocirilor din Ucraina, sau ca Florida are de-a face cu revolte pentru ca Venezuela are si ea revolte. Focarele de unde a pornit raspandirea Ebola, Sierra Leone, Guinea, Liberia sunt mai apropiate din punct de vedere geografic de Londra decat de Africa de Sud sau Botswana.

Directorul de scoala care a determinat o isterie in masa si a speriat parintii care nu si-au mai dus copiii la scoala a fost in Zambia. Zambia e la 5.000 de kilometri de tarile afectate, distanta fiind asemanatoare cu cea dintre New York si Insulele Galapagos. Tarile Africii, 55 la numar, nu au probleme cu Ebola si nici nu au cum sa se infecteze.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu