Utilizarile lavandei in bucatarie

In orice fel de mancare pe care-l pregatim se regasesc si cateva condimente care-i dau un gust deosebit si o culoare unica. O mancare fara condimente cat de putine nu e la fel de buna si nici nu se mananca cu aceeasi placere. Lavanda, planta medicinala cunoscuta de secole pentru proprietatile sale terapeutice, se foloseste pe scara larga in bucatarie si e foarte apreciata, cu toate ca nu are o popularitate asa de mare precum busuiocul, menta sau rozmarinul, rudele sale mult mai cunoscute.

Printre cele mai bune specii de lavanda pentru gatit se afla Lavandula Angustifolia, cea raspandita la noi in tara. Avantajul lavandei consta in faptul ca se poate folosi in bucatarie proaspata sau uscata, este la fel de aromata in ambele moduri de utilizare, insa se recomanda utilizarea celei proaspete intrucat are o aroma mai pronuntat determinata de uleiul esential. De la lavanda uscata se folosesc ramurile intregi sau florile, ea trebuie sa fie neaparat ferita de umezeala sau caldura, sa fie tinuta intr-un loc intunecat ca sa nu-si piarda aroma si proprietatile.

Termenul de valabilitate al lavandei uscate este de doar sase luni. Odata ce te-ai hotarat ce fel de lavanda folosesti o poti pune in deserturi, alaturi de frisca, ciocolata, fructe de padure. Daca nu te pasioneaza deserturile, poti pune putina in gemuri sau sosuri, umpluturi. Daca e vara o poti folosi la prepararea inghetatei de zmeura sau cirese. Pe langa deserturi, levantica, asa cum mai e cunoscuta, merge foarte bine pusa si in feluri de mancare picante. Merge presarata pe o carne la grata, in supe, tocane, presarata peste peste sau in salate.

Pentru ca e foarte concentrata, levantica trebuie adaugata in cantitati foarte mici la inceputul prepararii mancarii, dupa care se mai poate adauga pe parcurs ca sa potentati o anumita aroma mai deosebita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu