Cele mai bizare orase din lume

Manshiyat Naser din Egipt. Orasul gunoaielor. In suburbiile americane, oamenii cauta prin cartiere mobila veche sau fel de fel de obiecte din care se poate scoate un ban. Cei mai experimentati dintre ei numesc aceste maruntisuri valoroase mongo. Insa niciunde un lume gunoiul nu e asa de important pentru economie ca in Manshiyat Naser, Cairo.

Gunoiul de la 10 milioane de locuitori este folosit cat se poate de bine, tone de deseuri zacand prin fiecare ungher liber. Viata e grea: nu exista apa curenta, electricitate, canalizare. Porcii care au scapat de gripa porcina in 2009 au continuat sa zaca in murdarie. Traind intr-o saracie greu de descris in cuvinte, familiile din Orasul Gunoiului tind sa se specializeze intr-un anumit tip de gunoi. Unii cauta sticle din plastic, altii metal, in vreme ce altii ar ce pot, ce gasesc pe ici, pe acolo pentru a se incalzi.

Thames Town din China. Anglia abandonata. Pare ciudat ca o tara care este asa de populata sa aiba orase fantoma intr-un mumar ingrijorator de mare, insa China are o manie in goana dupa constructii care nu sunt folosite si nu poate renunta la ea. Orase goale in totalitate, locuinte nou-noute nelocuite si peste 20% spatii nefolosite in toata tara, in orasele fantoma, cu asta se confrunta China in ultimii ani. Un exemplu de oras fantoma este Thames Town. Localizat la 32 de kilometri de Shanghai, orasul a fost construit cu un ochi care nu a renuntat la nici un detaliu al unui oras englez comercial, cu tot cu locuintele tipice englezesti, strazile pietruit, un pub, un magazin de peste si un mini-supermarket. Terminat in 2006, Thames Town sta mai tot timpul gol, lasandu-ti un sentiment asemanator cu cel din Twilight Zone, straniu. Singurul lucru pentru care Thames Town este popular este fotografia de nunta: mirii sunt incantati de aspectul vintage al orasului si de „goliciunea” lui.

Mai sunt si alte orase abandonate cu iz european in China, inclusiv Tianducheng, o copie fidela pana la cel mai mic detaliu a Parisului, capitalei Frantei, inclusiv cu Turnul Eiffel la o scara de 1:3.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu