Pana unde merge imaginatia unora? Departe, acasa…

In copilarie, desenam o casuta cu acoperis, doi pereti si o usa, eventual un horn. Cand am mai crescut, o desenam in perspectiva, cu o gradina cu flori colorate. In facultate invatam cum sa o construim corect, cum sa o aduce la un stadiu care sa ne placa. Casa e diferita pentru fiecare dintre noi. Reprezentarea ei nu se intalneste niciodata cu cea a celui de langa noi.

Acasa si casa inseamna mereu altceva, trebuie sa fie ceva special, diferit. Da, asta e cuvantul potrivit, diferit, nu? Ei bine, pornind de la acest cuvant banal, diferit, cativa oameni excentrici din lume si-au dus visul din copilarie la un alt nivel. Ce a iesit? In Nigeria, undeva in Abuja, un barbat care isi iubea enorm sotia, o impatimita a calatoriilor, i-a construit o casa care arata aproape ca un avion de mari dimensiuni. De ce casa-avion? Motivul e simplu: sa-i demonstreze cat de mult o iubeste si sa calatoreasca toata viata, sau cel putin sa se simta ca in concediu in propria casa. De la casa-avion trecem la ceva mai „eco”, la un heliodom din Franta, aproape de Strasbourg. Ce e heliodomul? E o constructie sub forma de evantai cu panouri care capteaza radiatia solara iarna si feresc casa de razele dogoritoare ale astrului celest vara. Si daca tot am amintit de „eco”, un barbat si-a dat seama ca e mai usor sa-si care casa dupa el, exact ca melcul. Asa ca a luat-o la propriu in spinare si merge cu ea pe unde are nevoie. Intors acasa in Rongan, dupa mult timp, barbatul iscusit s-a apucat de treaba: a luat bambus, cearsafuri si saci si a facut o casuta pe care o cara 19 kilometri pe zi, fara sa se planga. Dar ce, melcul se plange ca isi cara casuta tot timpul? Nu. Pe Drina, un rau sarbesc, aproape de Bajina Basta exista „casa de pe stanca”, veche de mai bine de 40 de ani, opera unor studenti cu prea putina imaginatie, care si-au dorit un loc al lor, linistit, ferit de aglomeratie. Si l-au avut. Vacanta nu putea fi mai placuta decat in mijlocul naturii, nu?

O firma cu multa imaginatie, de data asta, a inchiriat o casa construita in copac, undeva in Le Pian Medoc, Franta de sud-vest, pentru vacante „ecologice”. Cabana in copac este deosebit de incapatoare, pot sta pana la trei oameni, are dotarile necesare, toaleta ramanand in grija celor care vin sa locuiasca acolo. Dar padurea-i mare si o latrina se poate face oriunde, nu? Asa ca problemele legate de toaleta nu exista.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu