Experimente stiintifice reale care iti vor smulge cateva lacrimi de bucurie

Catelusii si rufele de spalat. Contrar perceptiei comune potrivit careia cainii nu vad in culori, ei vad totusi insa percep diferit cromatica. Ei pot sa aiba diferite comportamente fata de un obiect in functie de anumite nuante ale acestuia. Ca sa demonstreze ca patrupezii chiar disting culori, un profesor de la Pelican Crossing University a luat 25 de caini si i-a pus in fata a cinci cosuri de rufe. Fiecare cos avea o culoare care corespundea culorii hainelor din el. Ultimul cos avea culori multicolore combinate. Toate cosurile erau incalzite si caldute la atingere.

Unii caini, jumatate s-au jucat cu rufele negre, cealalta cu rufele albe. Restul de 45% au fost impartiti intre celelalte trei cosuri. 95% dintre cainii cu blana inchisa la culoare s-au jucat in rufele deschise la culoare sau albe. Cercetatorii au invatat anumite sarituri ritmate pentru a comunica cu elefantii. Elefantii sunt cele mai inteligente animale de pe planeta alaturi de delfini, anumite specii de papagali si niste maimutele. Nivelul de comunicare este asemanator cu cel al unui tanar de 14 ani. Elefantii comunica in multe feluri. Unii scot sunete puternice, se ating cu trompele pentru a depista semnale chimice si chiar se lovesc usor. Pot sa foloseasca si comunicarea seismica prin producerea de miscari cu picioarele si ascultarea vibratiilor solului de la alte miscari puternice.


Pana acum, comunicarea cu elefantii nu a fost posibila decat la nivel de a alege cu trompa o anumita carte de joc cu imaginea lor, a elefantilor. In 2012, intr-o rezervatie naturala din Kenya, elefantii faceau ceva foarte ciudat. Zilnic, pe la pranz, incepeau sa bata din picioare intr-un ritm numai de ei stiut, in grup, apoi, dupa jumatate de ora, o ora incetau si-si vedeau de treaba. Ingrijitorii au observat ca acele miscari ciudate si ritmate corespundeau cu timpul in care copii luau pranzul la o scoala de fete din apropiere. In timpul pauzei fetitele se jucau si coarda, sareau coarda-miscarile ritmice ale fetelor, sariturile si loviturile ritmate ale corzilor transmiteau vibratii seismice prin sol pana la rezervatia naturala unde erau elefantii, iar elefantii le interpretau imediat ca o modalitate de a se incerca comunicarea cu ei. Cercetatorii au incercat sa imite miscarile fetitelor, insa elefantii nu erau interesati de ele, ci doar de cele originale. Asa ca cercetatorii nostri s-au dus la scoala si au stat acolo invatand cum sa sara coarda si sa prinda ritmul preferat al elefantilor. Inarmati cu noile abilitati invatate de la fetite si cu niste corzi, cercetatorii au vrut sa vada daca reusesc si ei sa comunice cu elefantii. Miscarile corecte ale celebrului joc „Teddy bear, teddy bear, turn around/ Teddy bear, teddy bear, touch the ground”, ei au reusit imediat sa atraga atentia elefantilor foarte curiosi de ce auzeau si vedeau. Elefantii s-au adunat in jurul lor si au inceput sa bata si ei cu piciorele imense in sol in acelasi ritm, in timp ce-i mangaiau pe oameni cu trompele lor uriase.

E bine ca au invatat sa comunice, dar ramane o problema: nimeni nu stie ce le spun ei elefantilor, si ce spun elefantii ca raspuns prin aceste miscari ritmice. Cercetarile continua asa ca ne putem astepta ca pe viitor sa ne salutam cordial cu domnii elefanti si ei sa ne raspunda la fel si sa ne dea un give me five cu trompa recent prafuita…

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu