Facebook revolutioneaza accesul la internet: vrea sa perfectioneze o drona-sursa cu internet

Facebook ne-a obisnuit inca de la aparitie cu aducerea in prim-plan a celor mai inedite idei desprinse din realitatea de langa noi. Platforma de socializare dezvoltata in toti acesti ani are insa o slabiciune. Depinde de accesul oamenilor la internet si de stabilitatea retelei. Daca ne gandim ca toate serviciile si joculetele, modalitatile inedite de socializare depind de o banala conexiune la internet vom constientiza rapid ca viitorul Facebook depinde in mare masura de viitorul conexiunilor la internet si manierei in care oamenii vor ajunge sa aiba la dispozitie fluxul de biti necesar socializarii online.

Echipa din spatele Facebook a rezolvat de curand si aceasta problema, gandind un proiect cel putin la fel de fiabil ca orice alta modificare facuta platformei de socializare atat de populare: drona care ofera acces la internet si care se alimenteaza cu energie solara, putand sa ofere internetul vreme de trei luni dupa ce este ridicata in aer. Drona-pilot va fi lansata in vara in aer si se vor testa fel de fel de parametri care vor indica daca astfel de dispozitive moderne, folosite la inceput in scopuri militare, pot sa ofere si accesul la internet fara a fi nevoie de cabluri si transmitatoare puternice. Versiunea mini a dronei adevarate a fost deja testata cu succes, cu atat mai mult cu cat cantareste putin pentru ca e facuta din materiale usoare si rezista in aer alimentata doar de energia solara. Si cum va fi posibila conexiunea la internet atunci, daca nu sunt fire sau macar wireless, va puteti intreba?

Simplu, cu razele laser-se stie ca laserul poate transmite fluxuri de energie pe distante mari. Comunicarea dintre drone va fi posibila tot prin raze laser, aceasta fiind foarte importanta cu atat mai mult cu cat se urmareste acoperirea unei arii cat mai mari in privinta furnizarii de conexiune stabila la internet. Deja Facebook a facut un pas catre acest proiect al viitorului asigurand conexiuni mobile stabile la mai mult de trei milioane de oameni. Facebook are in plan sa faca 1.000 de astfel de drone pentru a da acces la internet tuturor celor care au nevoie, oriunde. Desi compania mai are multe de rezolvat pana sa dea drumul proiectului indraznet, o problema o reprezinta si avioanele si relatiile cu operatorii de zbor, care trebuie sa se asigure ca dronele nu vor perturba cursele regulate. Nici Google nu sta cu mainile-n san si nu asteapta ca Facebook sa ii dea lovitura de gratie si dezvolta deja Google Loon, un fel de program special care ar furniza internet mai usor celor care au nevoie si nu au inca acces la el sau au acces limitat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu